Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 30 april 2018

Interview met afgetreden raadslid Ruud Sandbergen ‘Ik kijk tevreden terug”

Zandvoorter Ruud Sandbergen is geridderd voor zijn rol als raadslid. Ruim twaalf jaar heeft Sandbergen voor D66 in de Zandvoortse gemeenteraad als raadslid gefungeerd. ,,Ik kijk tevreden terug op de periode. Als D66 hebben we aan de wieg gestaan van mooie initiatieven. Het is voor mij mooi geweest.’’

Ontroerd
Ruud was raadslid in de periode 1986-1994 en 2013-2018. ,,Ik had het kunnen weten dat ik geridderd werd maar ik stond er niet bij stil. Dat is namelijk niet waar je het voor doet, in de gemeenteraad zitten. Maar als het moment daar is en je krijgt het lintje opgespeld voel je toch wel wat. Mijn vrouw die me altijd gesteund heeft was er ook en het hele gebeuren ontroerde mij.’’

Vooruitstrevend
,,Ik moet even graven want ik ben al betrokken bij de vereniging sinds 1977,’’ lacht Ruud, op de vraag of hij wat herinneringen kan ophalen.
Bij D66 ben ik campagneleider geweest, secretaris en vice voorzitter. Als raadslid heb ik met de partij veel initiatieven geschreven. Zo waren wij in 1987 voor invoering van het schaduwraadsschap, wat nu buitengewoon raadslid heeft. Toentertijd werd het initiatief niet aangenomen. Het grappige is dat de partijen die toen tegen waren tegenwoordig wel buitengewoonraadsleden hebben. We waren blijkbaar vooruitstrevend.’’

Bestuurlijke vernieuwing
Ook het idee van de invoering van een publieksvoorlichter in de tachtiger jaren kwam uit de koker van D66. ,,Ik heb me daar toen hard voor gemaakt. Anno nu is een voorlichter niet meer weg te denken binnen de politiek. ‘’
Spreekrecht in commissievergadering is ook een onderwerp waar Ruud zich in 1986 voor heeft ingezet. ,,De notitie heette Bestuurlijke Vernieuwing. Ik heb de getypte versie nog ergens liggen denk ik. Helaas kwam het toen niet door de raad, maar later wel. Daar ben ik blij mee.’’

Initiatieven
Als we kijken naar afgelopen raadsperiode dan is het toch wel het burgerinitiatief wat eruit springt. Inwoners kunnen zelf initiatief tonen om iets op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. ,,Er is al twee keer gebruik van gemaakt. Het aankaarten van een hoger hertenhek en het opzetten van een nieuw initiatief De School. Het is fijn dat burgers dit initiatief waarderen.’’

Zijstraat
En wat gaat Ruud Sandbergen nu doen met de zeeën van vrije tijd die hij overheeft?
,,Ik wandel graag in het duin en heb al een boswachter benaderd. Misschien kan ik ooit als gids fungeren of zo. Daarnaast vind ik het leuk om examens af te leggen op het Nova College. Ik kijk wel wat er op mijn pad komt, maar als het politiek is, sla ik een zijstraat in.’’