Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 26 februari 2018

Werkbezoek aan Nieuw Unicum door Johan van Marle en Joan-Mary Poster

Kandidaats raadsleden van D66 Joan-Mary Poster en Johan van Marle zijn op visite geweest bij Nieuw Unicum. Ze zijn zich aan het voorbereiden op hun taak als volksvertegenwoordiger. Ze werden gastvrij ontvangen door Marijke Hielkema, die hier al 39 jaar werkzaam is en van alles kon vertellen.

Wist u dat Nieuw Unicum ontstaan is na de 2e-wereldoorlog als hersteloord van slachtoffers en zich op deze locatie sinds 1970 bevindt? Het is de grootste werkgever van Zandvoort met ruim 400 belangrijke medewerkers en die ongeveer 250 cliënten en patiënten verzorgen.

Wat in het oog springt is de specialisatie. Nieuw Unicum biedt multidisciplinaire zorg aan volwassenen met een fysieke en eventueel ook cognitieve beperking. Nieuw Unicum  heeft enorme expertise opgebouwd ten aan zien van de patiënt met multiple sclerose (MS). Nu bouwt men deze expertise verder uit in samenwerking met kennisinstituten (o.a. VUmc) en landelijke belangenorganisaties.

Het gesprek met Marijke Hielkema  ging het over wetgeving vanuit Den Haag, de (zorg)kosten, handen aan het bed en kwaliteit van leven. Maar wat kan een toekomstig raadslid nu doen voor die grote groep inwoners? Lokale politiek en invloed is natuurlijk totaal anders dan de landelijke….

Marijke vertelde dat er initiatieven zijn op het gebied van bereikbaarheid naar het dorp (bestrating) en naar het strand (een lift en een voorziening om te komen naar de vloedlijn). Joan-Mary en Johan knopen dit goed in de oren. Want wat logisch lijkt, dat is ook meestal logisch. Ze staan voor het zorgen voor een harmonieuze samenleving.

Conclusie: Een leerzaam bezoek.